Pentagrammo

chrysanthakis 12/1/2019 8:10:00 PM

Όταν τρεις ταλαντούχοι, νέοι άνθρωποι συναντιούνται για να δημιουργήσουν, το αποτέλεσμα συνήθως τους δικαιώνει. Αυτό έγινε όπως θα διαπιστώσετε και με το "Θα κοροϊδέψω τον καιρό", το οποίο δεν είναι απλώς ακόμη ένα τραγούδι. Κρύβει μια ιστορία, έχει αγνές και ουσιαστικές προθέσεις και επαληθεύονται όσο το ακούει κάποιος, οι λόγοι ύπαρξής του.

Το "Θα κοροϊδέψω τον καιρό" το θεωρώ προσωπικά, σημαντικό. Κι επειδή με πηγαίνει σε καλές μουσικές εποχές, εκεί που κρύβεται η χαμένη μουσική μας αθωότητα, είναι τουλάχιστον δίκαιο, να του δώσουμε την ευκαιρία και σημασία που του πρέπει. Έτσι, θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει και κάτι ελπιδοφόρο, που έχει αρχίσει να διαμορφώνει το σημερινό μουσικό τοπίο. Τις συνεργασίες δηλαδή μεταξύ νέων καλλιτεχνών.

Υπεύθυνοι και συμμέτοχοι για το αποτέλεσμα είναι ο Γιάννης Διονυσίου, με τη στεντόρεια φωνή σε μια υποδειγματική ερμηνεία, ο Βασίλης Κορακάκης με το ιδιαίτερο χρώμα του μπουζουκιού του και ο κατά γενική ομολογία εξαιρετικός μουσικός Άγης Παπαπαναγιώτου. Αφήσαμε για το τέλος τον κύριο υπεύθυνο, Αστέρη Κωνσταντίνου ο οποίος έγραψε στίχο και μουσική, έπαιξε κιθάρα αλλά και μας μίλησε για το πως "γεννήθηκε" το τραγούδι, την διαδικασία της ηχογράφησης και πόση ψυχή και δύναμη κρύβει.

Για τις σκέψεις του σχετικά με το τραγούδι μας είπε:

«Κρατάω μέσα μου ένα άχτι για το σύμπαν γιατί καμιά φορά νιώθω ότι με κοιτάει με αναίδεια και αλαζονεία λόγω της αφθαρσίας του. Η υπαρξιακή αγωνία είναι απ’ τις βασικές θεματολογίες που με απασχολούν στα τραγούδια μου διότι γνώρισα την απώλεια σε νεαρή ηλικία και με τραγικό τρόπο. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ίσως η επικεφαλίδα αυτών των αναζητήσεών γιατί είναι ο καθ’ αυτού στοχασμός μου επάνω στο θάνατο.

Όταν αντιλήφθηκα ότι είμαστε ένα ψηφιδωτό από αιωνιότητες, ένιωσα πως νίκησα τον φόβο του θανάτου έστω και στιγμιαία με ένα στιχούργημα. Από τη μία ο χρόνος δεν είναι παρά μόνο μια διάσταση και η εξάρτησή μας από αυτόν συμβαίνει καθαρά λόγω των στενών αντιληπτικών μας ικανοτήτων, από την άλλη οι ψηφίδες των ανθρώπων που έχουμε χάσει πλέον αποτελούν κομμάτια του δικού μας ψηφιδωτού δίνοντάς μας λόγο να πολεμήσουμε τη φθορά.

Πίσω απ’ την χαρτοπετσέτα που έγραψα τους στίχους είχα σημειωμένο:
"Αφού έχει τόσο πόνο και τόσο μυστήριο η ανθρώπινη ύπαρξη εγώ τον κοροϊδεύω τον καιρό, γιατί εξαρτάται απ’ την παρατήρηση μου, το μέτρημά μου. Το λέει και η κβαντική. Άπαξ και τελειώσω εγώ, τελειώνει κι η παρατήρηση, τελειώνει και το μέτρημα, τελειώνει και κείνος." »

Για τη διαδικασία της ηχογράφησης:

«Οι συνεργασίες με φίλους είναι το αγαπημένο μου "παιχνίδι" και γι’ αυτό χάρηκα ιδιαίτερα όταν ο Γιάννης άκουσε το τραγούδι και μου είπε ότι θέλει να το πει. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί κάποιον άλλον να το τραγουδάει εκτός από εμένα γιατί η συγκεκριμένη κατάθεση είναι πολύ προσωπική, όμως ανεξάρτητα από το ότι αγαπώ την φωνή του Γιάννη με ξάφνιασε με τον καλύτερο τρόπο η ερμηνεία του και το γενικότερο αποτέλεσμα.
Ο Γιάννης μου γνώρισε τον Βασίλη Κορακάκη ο οποίος πραγματικά συμπεριφέρθηκε στο τραγούδι σαν να ήταν δικό του, κάναμε μια πρόβα ένα μεσημέρι στην "Κρύπτη" στην Καισαριανή και κανονίσαμε να το γράψουμε. Ο Βασίλης έφερε στο στούντιο τον μουσίκαρο Άγη Παπαπαναγιώτου να παίξει κοντραμπάσο, ο Γιάννης Ταβουλάρης έκανε την ηχοληψία και τη μίξη και ο Πάνος Ηλιόπουλος την εικονοληψία και το μοντάζ.»

- Ο Αστέρης Κωνσταντίνου είναι ιδρυτικό μέλος των Ρεβάνς (μαζί με τον Χρήστο Ελ. Παπαδόπουλο). Οι στίχοι τους ακουμπάν περισσότερο στο πολιτικό τραγούδι, ενώ ο ήχος τους κινείται στα πλαίσια της εναλλακτικής ροκ και ίντι μουσικής. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε πέρυσι σε μελοποιημένη ποίηση της Μαρίας Συτμαλίδου ("Οι κύκλοι των πουλιών", εκδόσεις Μετρονόμος 2019), και αυτήν την περίοδο ηχογραφούν την νέα δουλειά τους σε στίχους δικούς του και του Χρήστου Ελ. Παπαδόπουλου, το πρώτο βίντεο κλιπ της οποίας ("Το θάρρος") δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πριν λίγες μέρες.

Η επόμενη εμφάνισή τους είναι στην Αθήνα στο Ίλιον plus την Πέμπτη 05/12 παρέα με τους Αλκμάν.

Παράλληλα είναι μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος της Ικαρίας "Ζευκαλήδες" με τους οποίους παίζει όλη την καλοκαιρινή περίοδο στο νησί σε πλήθος πανηγυριών, γλεντιών κλπ.

Ευχαριστώ τον Αστέρη Κωνσταντίνου για την κατάθεση της αλήθειας του και για την εμπιστοσύνη του και όλους τους συντελεστές του "Θα κοροϊδέψω τον καιρό", που όπως γράφουν και οι σχολιαστές του τραγουδιού στο διαδίκτυο, άνοιξαν μια χαραμάδα φωτός και δημιούργησαν κάτι νέο με παλιά υλικά. Έτσι όπως πρέπει να είναι το ελληνικό λαϊκό τραγούδι του 2019.

Μετά τιμής
Κωνσταντίνος Χρυσανθάκης

έπαιξαν οι μουσικοί:
Βασίλης Κορακάκης - μπουζούκι, μπαγλαμάς
Άγης Παπαπαναγιώτου - κοντραμπάσο
Αστέρης Κωνσταντίνου - κιθάρα, φυσαρμόνικα
Γιάννης Διονυσίου - τραγούδι
ηχογράφηση/μίξη: Γιάννης Ταβουλάρης
βιντεοσκόπηση/μοντάζ: Πάνος Ηλιόπουλος
Η ηχογράφηση/βιντεοσκόπηση έγινε στο στούντιο ΣΥΝ ΕΝΑ

Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live