Pentagrammo

user 10/30/2017 8:06:00 PM

Ένα ηλιόλουστο πρωϊνό Τετάρτης στο Θησείο, σε μια αυλή με όμορφη μουσική υπόκρουση απολαμβάνοντας τον καφέ μας παρέα με τον Βασίλη Σαλταγιάννη.

 
Βασίλη μου, πες μας λίγα πράγματα για σένα, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα, που γεννήθηκες; που μεγάλωσες; τι σπούδασες;
 
Γεννήθηκα στην Αθήνα, με καταγωγή από Μεσσηνία και Καρδίτσα, ασχολήθηκα από τα έξι μου χρόνια με την μουσική, κάποια στιγμή στα επτά μου οι γονείς μου με έστειλαν ωδείο,
και έτσι σιγά σιγά πέρασα την μισή εφηβεία μου παρέα με μια ηλεκτρική κιθάρα μελετώντας, άλλοι έπαιζαν στις αλάνες και εγώ εκεί γρατζούναγα την κιθάρα μου.
Mεγάλωσα σε μια περιοχή στα Άνω Πατήσια, η οποία τότε ήταν γεμάτη μονοκατοικίες αλάνες και πλατώματα, έπαιζα έξω, εγώ τα πρόλαβα αυτά !
Μακάρι να μπορέσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας, αυτό, το παιχνίδι έξω που είναι μεν δύσκολο αλλά από την άλλη δεν είναι αδύνατο, είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας.
Έχω σπουδάσει γεωλογία έχω δουλέψει οκτώ χρόνια, είναι κάτι που το αγαπάω, τώρα όχι δεν εργάζομαι σα γεωλόγος, μόνο σα μουσικός πάνω από 20 χρόνια.
Αλλά τη γεωλογία την αγαπάω, παρατηρώ γύρω τριγύρω προσπαθώ να εξηγήσω στην παρέα, αλλά βαριούνται οπότε σταματάω. ……..γέλια
 
Θέλεις να μας πεις τρία πράγματα που σε αντιπροσωπεύουν;
 
Επιμονή – ανάγκη για δικαιοσύνη και αγάπη για τη ζωή.
 
Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές ;

 


 
Μιλάμε για αρχές του 80 η οποία εποχή περιλάμβανε από heavy metal  και hard rock μέχρι Madona  και αργότερα  Duran  Duran. Θέλω να πω δηλαδή πως όλες αυτές οι προσλαμβάνουσες έπεφταν μέσα στο χωνευτήρι.
Εμείς γέρναμε προς την μεριά της rock, είχαμε και σχήμα τότε στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 80 τους Ιkarus με τους οποίους κάναμε και εμφανίσεις.
Αργότερα έγινα κιθαρίστας των Βαβέλ 69 το ύφος τους ήταν rock blues και τα βιώματα ήταν Δυτικά μέχρι και το 90 που ακούγαμε Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, ακούγαμε reggae μουσική, blues,
τα οποία βέβαια πηγαινοερχόντουσαν με το ντόπιο  είδος  ευτυχώς, το παραδοσιακό τραγούδι, το λαϊκό τραγούδι λίγο αργότερα το ρεμπέτικο.
 
Έχεις κάνει δύο προσωπικούς δίσκους και « Η εποχή της Αλεπούς» είναι τρίτος προσωπικό σου δίσκος σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη, θες να μας μιλήσεις για αυτόν; Γιατί προτίμησες ποίηση;
 
Έχω κάνει το «Λάθος Πάθος» το 2009  και τα «Κρυμμένα Θαύματα» το 2015 και αυτός είναι ο τρίτος «Η Εποχή της αλεπούς».  Είναι για μένα εκτός από χαρά και τιμή, ένα σχολείο.
Η συνεργασία με τον Μιχάλη Μπουρμπούλη προέκυψε με την γνωριμία μας δέκα χρόνια πριν που τότε δεν έγινε κάτι, μας συμβούλεψε όμως και αργότερα κατά την διάρκεια του δεύτερου δίσκου του ζήτησα στίχους για να συμμετέχει στον δίσκο,
εκείνος βέβαια ενδιαφέρθηκε για ολόκληρο δίσκο, είχε ακούσει κάποια τραγούδια που του άρεσαν, μου έστειλε στίχους και άρχισα να γράφω τραγούδια, ο στίχος του πρέπει να πω, πως κρύβει εκτός από εικόνες και βάθος νοήματος,
εμπεριέχει και την μουσική, την οποία εγώ κλίθηκα να φέρω στην επιφάνεια, είναι αλήθεια αυτό που λέω.
Δεν μείναμε μόνο στην σχέση του συνθέτη – στιχουργού πήρα, έμαθα πράγματα από αυτόν και αυτό με κάνει να πω, πως για μένα είναι δάσκαλος.
 
Στο σπίτι σου τι μουσική ακούς; Την δικιά σου μουσική την ακούς; Μπαίνεις στην διαδικασία της διόρθωσης;
 
Εξαρτάται από την ώρα, ακούω και την δικιά μου θέλοντας και μη, γιατί μιξάρω και ξανά μιξάρω. Όχι τόσο πια δεν διορθώνω, μόνο θέματα τεχνικά και ήχου.
Πιστεύω πως αυτό που έχω καταθέσει είναι τίμιο.
 
Ποιο ή ποια τραγούδια είναι αυτά που ξεχωρίζεις από το νέο δίσκο σου;
 
Το ομώνυμο «Στην Εποχή της Αλεπούς» και το «Ένα ταξίδι» αυτό που λέει η Θέλμα Καραγιάννη, ξεχωρίζω ένα που ερμηνεύει ο Δώρος Δημοσθένους και της Σοφίας Παπάζογλου, είναι άλλο είδος βέβαια θα έλεγα πως είναι ένα πιο λαϊκότροπο,
δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος αλλά υπάρχουν στοιχεία που δίνουν κάτι διαφορετικό.

 


 
Κάνεις κάποιες εμφανίσεις; που μπορεί κάποιος να ακούσει τη δουλειά σου;
 
Εμφανίσεις θα ξεκινήσουμε από το τέλος του Νοέμβρη, να τελειώσει δίσκος πρώτα. Έχω ένα αφιέρωμα μπροστά μου στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του 50 το οποίο θα γίνει στο στέκι πολιτισμού Θρυαλλίδα,
εδώ στο Θησείο, στις 2.11 γιατί για μένα και το Λαϊκό τραγούδι είναι αγάπη αυτός ο παλιός ήχος με παραπέμπει σε νοικοκυρέϊκα πράγματα,
απλός λιτός ήχος μου έχει δώσει και ψωμί τα τελευταία χρόνια μαζί του έχω περάσει και από την Μποέμισσα.
 
Πως σκοπεύεις να προωθήσεις την δουλειά σου;
 
Αααα τώρα πάμε στα μεγάλα ζητήματα !!!! Με όποιον τρόπο καλύτερο μπορώ, θέλω αυτός δίσκος να φτάσει στα αφτιά του κόσμου, στο ραδιόφωνο υπάρχουν κάποιες πόρτες ανοιχτές, θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε αυτές τις πόρτες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με εμφανίσεις.

 
Μελλοντικά πως βλέπεις να εξελίσσεται η μουσική σου;
 
Ωραία ερώτηση!!! Θα ήθελα να στραφώ σαν δημιουργός αφενός και σε πιο λαικές φόρμες αλλά αφετέρου θα ήθελα να βγάλω αυτό το κομμάτι το οποίο εμπεριέχεται στους δίσκους μου, το πιο σχετικό με την word music δηλαδή ακόμα και να γράψω σκέτη μουσική, αλλά να ξεφεύγει από την φόρμα της εγχώριας μουσικής παραγωγής να αγγίξω πιο δυτικότερα πράγματα.
 
Και πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
 
Σκέφτομαι τον εαυτό μου να έχει υγεία, να είναι γαλήνιος, να έχει ανθρώπους που τον αγαπάνε ε! Τώρα κι αν πέντε άνθρωποι παραπάνω ξέρουν και τα τραγούδια μου θα ήμουν χαρούμενος.
 
Και τελειώνοντας τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στον κόσμο;
 
Να βρει τα πράγματα τα οποία είναι αληθινά και να τα στηρίξει με την καρδιά του, να δώσει περισσότερα σε αυτά και σε αυτούς που αξίζουν και να μην εμπλέκεται με αυτά και αυτούς που δεν αξίζουν.
 
Ευχαριστώ πολύ τον Βασίλη Σαλταγιάννη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Να ξέρεις Βασίλη, πως όσο βγαίνουν όμορφα τραγούδια το Πεντάγραμμο θα είναι εδώ να τα υποστηρίζει και να τα στηρίζει. Καλοτάξιδη η νέα σου δουλειά!

Σοφία Καποράνη


Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live