Pentagrammo

user 3/15/2018 7:15:00 PM

Ο Παντελής Κυραμαργιός και η ομάδα Πλέγμα μας χαρίζουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘Αρετή’. Πρόκειται για μία συλλογική μουσική προσπάθεια, στην οποία αφήνουν το στίγμα τους μοναδικές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στο album συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μαρία Παπαγεωργίου, η Γεωργία Νταγάκη, η Βιολέτα Ίκαρη, η Μάγδα Βαρούχα, καθώς και η Δήμητρα Κελεκίδη.
 
Ο Παντελής Κυραμαργιός ως συνθέτης, στιχουργός αλλά και ερμηνευτής δημιούργησε μία ολοκληρωμένη δουλειά καταθέτοντας τη ψυχή του.  Όπως άλλωστε αναφέρει ο ίδιος στη συνέντευξη που μου παραχώρησε ‘στην «Αρετή» έκλεισα λοιπόν τον 35χρονο εαυτό μου’. Είναι μία ιστορία μέσα από την οποία συνδέεται άρρηκτα η Μουσική με τη Λογοτεχνία διαχέοντας πολλά όμορφα μηνύματα. Το ηχητικό αποτέλεσμα… υπέροχο !!
 
Ας αφήσουμε λοιπόν τον ίδιο να μας ταξιδέψει στο μουσικό μονοπάτι του μέσα από την παρακάτω συνέντευξη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για αυτή την ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχα μαζί του, με την ευχή να μας προσφέρει πάντα τέτοιες άρτιες δημιουργίες πενταγράμμου.
     
Μ.Κ.: Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας δόθηκε και πυροδότησε την ενασχόλησή σας με τη μουσική;
 
Π.Κ.:  Όταν ήμουν 7 χρονών ένα πιάνο εγκαταστάθηκε σε μια γωνιά του σπιτιού μας. Αμέσως έγινε το αγαπημένο μου παιχνίδι. Σκάλιζα τα πλήκτρα και προσπαθούσα να βάλω σε μια τάξη τους ήχους. Αυτό προσπαθώ ακόμα.
 
Μ.Κ.: Θυμάστε την πρώτη φορά που συνθέσατε δικό σας κομμάτι; Ποια ήταν τα συναισθήματα που πλημμύρισαν την καρδιά σας;
 
Π.Κ.: Είχα από την αρχή μεγάλη λαχτάρα να φτιάξω δικές μου μελωδίες. Στην αρχή προσπαθούσα να κάνω παραλλαγές σε άλλες ήδη υπάρχουσες. Τραγούδι ολοκληρωμένο με μουσική και στίχους έγραψα πρώτη φορά ως μαθητής γυμνασίου. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον φριχτό και ένας λογικός άνθρωπος θα τα παρατούσε στη θέση μου. Ευτυχώς δεν έχω πολύ καλή σχέση με την λογική.
 
Μ.Κ.: Θα σας κάνω μία κλασσική ερώτηση αλλά συνάμα και πάρα πολύ ουσιαστική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και προσεγγίζει ο κάθε καλλιτέχνης τη μουσική. Οπότε τί είναι η μουσική για εσάς; Πώς προσεγγίζετε εσείς τη μουσική;
 
Π.Κ.:  Η μουσική είναι το όχημα που μας πηγαίνει εκεί που έχουμε ανάγκη να πάμε. Είναι επικοινωνία, μοίρασμα, αντίδραση, αντίσταση και αλλαγή. Είναι γνωριμία με τον εαυτό μας, αποκάλυψη και ξεγύμνωμα. Θέλω να την προσεγγίζω με αγάπη και σεβασμό.
 
Μ.Κ.: Ποια είναι η κινητήριος δύναμή σας; 
 
Π.Κ.:  Η ίδια η ύπαρξη μου. Είμαστε όλοι κομμάτι ενός σύμπαντος που κινείται διαρκώς. Οφείλουμε να μην αντιστεκόμαστε σε αυτή την κίνηση. Να μην μένουμε στάσιμοι και αδρανείς.
 
Μ.Κ.: Με την ιδιότητα του τραγουδοποιού αλλά και του οδοντιάτρου, μπορεί η επιστήμη να συμβαδίσει με την τέχνη της μουσικής;
 
Π.Κ.:  Είναι απαραίτητο να συμβαδίζει η επιστήμη με την τέχνη. Άλλωστε υπάρχει μια περιοχή στην οποία επιστήμες και τέχνες αλληλεπικαλύπτονται. Δυστυχώς στην εποχή μας περιφρονούμε την τέχνη και δίνουμε βάρος πολύ περισσότερο στην επιστήμη. Το αποτέλεσμα είναι η επιστήμη να μην υπηρετεί τη βελτίωση της ζωής μας αλλά να μας οδηγεί στην καταστροφή.
 
Μ.Κ.: Πώς η μουσική επιδρά στην υγεία του ανθρώπου;
 
Π.Κ.:  Η μουσική έχει τεράστια επίδραση στη διάθεση μας άρα στην ψυχική μας υγεία. Και η ψυχική μας υγεία συνδέεται με την σωματική αφού αποτελούμαστε από σώμα και πνεύμα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε περιπτώσεις εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και πιστεύω πως στο μέλλον θα έχει ευρύτερη χρήση ως φάρμακο.


 
Μ.Κ.: Θέλετε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους αναγνώστες του μουσικού site ‘Πεντάγραμμο’, αναφορικά με το νέο σας θεματικό album ‘Αρετή’;
 
Π.Κ.:  Πάνω στο άλμπουμ «Αρετή» εργάζομαι τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Η Ιστορία και τα τραγούδια γράφτηκαν μέσα σε αυτό το διάστημα επομένως ορίζει για μένα μια πολύ συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου.
Ο Χρόνος περνάει και μας σημαδεύει. Ψάχνω κι εγώ τρόπους να σημαδεύω τον χρόνο για να έχω κάποια σημεία αναφοράς στο μέλλον και να γυρίζω, να παρατηρώ και να συγκρίνω. Στην «Αρετή» έκλεισα λοιπόν τον 35χρονο εαυτό μου.
 
Μ.Κ.: Ποιά ήταν η πηγή έμπνευσης του δίσκου και της συνεργασίας σας με σημαντικούς καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου. Θέλετε να μας αποκαλύψετε την ιστορία που κρύβεται πίσω από τις νότες και τους στίχους της νέας σας μουσικής προσπάθειας;
 
Π.Κ.:  Το 2015, ενώ ολοκλήρωνα σιγά σιγά το προηγούμενο άλμπουμ, το «Ως την άκρη της κλωστής», έγραψα τρία τραγούδια που δεν θέλησα να τα εντάξω εκεί. Το ένα τραγούδι λεγόταν «Αρετή» το άλλο «Αντιθέσεις» και το τρίτο «Δυο σπιθαμές». Ηχογράφησα τις «Αντιθέσεις» με  ερμηνεύτρια την Μαρία Παπαγεωργίου και ακούγοντάς το με τη φωνή της ένιωσα σαν να μου φεύγει το βάρος που με ώθησε να γράψω αυτό το ομολογουμένως καταθλιπτικό τραγούδι. Προσπάθησα λοιπόν να φτιάξω μια ιστορία που να συνδέει αυτά τα τρία κομμάτια. Ύστερα έγραψα άλλα εφτά τραγούδια και ήρθα σε επαφή με καλλιτέχνες που θαυμάζω γνωρίζοντας ότι το μοίρασμα μαζί τους θα έδιωχνε κι άλλα βάρη από πάνω μου. Με τίμησαν με την συμμετοχή τους ακόμα ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Γεωργία Νταγάκη, η Βιολέτα Ίκαρη, η Μάγδα Βαρούχα, η Δήμητρα Κελεκίδη και φυσικά ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος στις αφηγήσεις. Τους είμαι ευγνώμων.
 
Μ.Κ.: Θεωρείτε ότι η ‘Αρετή’ έχει εκλείψει στις μέρες μας;
 
Π.Κ.:  Δεν έχει εκλείψει η Αρετή. Απλώς νομίζω πως ηττάται αυτή την περίοδο. Το «εγώ» κερδίζει και το «εμείς» χάνει. Ζούμε βιαστικά και άρρυθμα. Όμως έχω την ρομαντική άποψη ότι ο κόσμος είναι κατά κάποιον τρόπο προγραμματισμένος να βρίσκει τον δρόμο του όταν χάνεται.
 
Μ.Κ.: Πρόσφατα παρουσιάσατε το album σας με απόλυτη επιτυχία, δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη παράσταση ταξιδεύοντας τις αισθήσεις του κοινού μέσω της μουσικής, των ερμηνειών και των αφηγήσεων. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη μουσική προσέγγιση που προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων. Σκέφτεστε να παρουσιάσετε και σε άλλες πόλεις με τον ίδιο τρόπο το album σας;
 
Π.Κ.:  Θα κάνω παρουσιάσεις και σε άλλες πόλεις. Μακάρι να μπορούσα να κάνω παντού. Φυσικά δεν θα είναι σαν την κεντρική παρουσίαση. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα δυστυχώς. Θα κάνω όμως ό,τι καλύτερο μπορώ. Στις 28 Μαρτίου θα παρουσιάσουμε την «Αρετή» στο Αγρίνιο, στις 29 Μαρτίου στην Πάτρα, στις 15 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες πόλεις που ακόμα δεν έχουμε κλείσει ημερομηνίες. Επίσης θα γίνει ακόμα μια παρουσίαση στην Αθήνα στις 21 Απριλίου. Όλες οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται από την σελίδα μου στο Facebook.
 
Μ.Κ.: Τί θα λέγατε σε ένα παιδί αν σας ρωτούσε πώς μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του και αν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας για να το καταφέρει;
 
Π.Κ.:  Δεν νομίζω πως είμαι το κατάλληλο πρόσωπο να μιλήσει για μυστικά επιτυχίας. Αυτό που θα έκανα θα ήταν αρχικά ένας διαχωρισμός του ονείρου από την επιθυμία για επιτυχία. Η συμβουλή μου είναι πάντα να είμαστε ειλικρινείς και συνεπείς με τους εαυτούς μας. Αυτός είναι ο δρόμος για την ευτυχία. Τον δρόμο για την επιτυχία δεν τον ξέρω. Αν τον βρω θα σας μιλήσω και γι ‘αυτόν.
 
Μ.Κ.: Σε λίγες μέρες υποδεχόμαστε και επίσημα την Άνοιξη, η οποία σηματοδοτεί την αναγέννηση, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Τα χελιδόνια της Άνοιξης που βρίσκονται καθοδόν τί θα θέλατε να φέρουν για εσάς;
 
Π.Κ.:  Ας κάνουν τα χελιδόνια ότι μπορούν, να κάνουμε κι εμείς κάτι μπας κι έρθει η άνοιξη εκεί που αντί να ανθίζουν λουλούδια σκάνε βόμβες κι εκεί που τα παιδιά και οι λαοί υποφέρουν.

 
 Μελιώ Κατσιφάρα


Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live