Pentagrammo

chrysanthakis 12/20/2018 7:25:00 PM

Η βραδιά της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου στο Club του Μύλου, τα είχε όλα.
Η γνωστή μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης ήταν κατάμεστη από τις 21.30, ώρα που ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση του πρώτου δίσκου ενός νέου συνθέτη του Γιάννη Γεωργιλά, με τίτλο "Σιωπή ν’ ακούσουμε".

Έχοντας την χαρά και τιμή να είμαι ένας από τους ομιλητές της βραδιάς, δίπλα στον Γιώργο Καζαντζή και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και να παρακολουθήσω την εκδήλωση, θα σας δώσω μια γεύση απ’ όσα έγιναν.

Ο Άκης Σακισλόγλου, εξαιρετικός δημοσιογράφος του "Μήνυμα" 107.7 και ραδιοφωνικός παραγωγός επί σειρά ετών στη Θεσσαλονίκη, είχε τον συντονισμό της παρουσίασης και ξεκίνησε παρουσιάζοντας τους ομιλητές και στην συνέχεια όλα τα τραγούδια και τις σχετικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Επίσης σε ένα διάλογο με τον συνθέτη του δίσκου Γιάννη Γεωργιλά, παρουσιάστηκαν όλοι οι καλλιτέχνες που βρέθηκαν επί σκηνής, καθώς και όλοι οι συντελεστές που συμμετείχαν στο δίσκο.

 

Η αρχή έγινε με τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, ο οποίος παρακολούθησε τον δίσκο από τις πρώτες ηχογραφήσεις μέχρι την ολοκλήρωσή του και μίλησε με μουσικούς όρους, για το δώρο που είναι και προνόμιο των μουσικών, σημαντικές στιγμές της ζωής τους να δημιουργούνται, να εξελίσσονται και να καταγράφονται στο στούντιο με φίλους μουσικούς. Μίλησε επίσης για την ανάγκη των δημιουργών να αποτυπωθεί η δουλειά τους, τα ερωτήματα που θέτουν στον εαυτό τους και τον λόγο ύπαρξης αυτής της καταγραφής, που είναι να μπει έστω και ένα λιθαράκι στον χώρο της μουσικής. Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο Γιάννης Γεωργιλάς πέτυχε τον στόχο αυτό, μιας και ακούγοντας κάποιος τον δίσκο διακρίνει το όραμά του συνθέτη, τις μουσικές του γνώσεις και την ανησυχία του να καταθέσει κάτι προσωπικό, έχοντας βρει το ύφος του. Είπε ακόμη για το συγκινησιακό στοιχείο που αφορά τον αείμνηστο Γιώργο Κωνσταντινίδη, δάσκαλο του συνθέτη και πολύ σημαντικό μουσικό, που χάθηκε αναπάντεχα σε τροχαίο δυστύχημα και στον οποίο είναι αφιερωμένος ο δίσκος "Σιωπή ν’ ακούσουμε".
Παίρνοντας το λόγο ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, είπε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον συνθέτη: "Ψαρεύεις σε θολά νερά και δεν ξέρω αν θα σου βγει σε καλό, αλλά καλά κάνεις. Φαίνεται η αναζήτησή σου, το που θες να οδηγηθείς και κυρίως μέσα από τι θες να οδηγηθείς στον στόχο σου. Η διαδρομή είναι μία. Προς τα εσένα και πουθενά αλλού".Φτάνοντας η σειρά μου να μιλήσω ως στιχουργός και έχοντας συχνή επικοινωνία και σειρά συζητήσεων με τον συνθέτη για την πορεία των ηχογραφήσεων και την παραγωγή του δίσκου, μίλησα για την πολυσυλλεκτικότητα του, τόσο μουσικά όσο και συμμετοχικά (εννέα στιχουργοί, έντεκα ερμηνευτές, έντεκα μουσικοί, Rock, Country, Jazz, Progressive και Παραδοσιακοί ήχοι), τα ετερόκλητα στοιχεία που αποτελούν το soundtrack της μουσικής -και όχι μόνο- ζωής του συνθέτη μιας και γράφτηκαν σε διάστημα έντεκα ετών, για τη διαχρονικότητα των τραγουδιών που φέρουν κάτι από το παρελθόν, έχοντας όμως τη φρεσκάδα των ενορχηστρώσεων και των ερμηνειών.


Στίχοι που λειτουργούν νοσταλγικά, ερωτικά, κοινωνικά, ακόμη και φιλοσοφικά καθώς και ποίηση, είναι το όχημα που μας μεταφέρει στον μουσικό κόσμο του "Σιωπή ν’ ακούσουμε", ο οποίος καταφέρνει να δημιουργεί αναμνήσεις, όπως συμβαίνει με ότι εμπεριέχει ομορφιά, δυσκολία, αγάπη, εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιμονή, μεθοδικότητα και άοκνη προσπάθεια του συνθέτη, επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κλείνοντας την ομιλία μου, παρέθεσα το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο του Honore de Balzac "Το μαγικό δέρμα", για την σιωπή και το πως -ίσως- θα ήταν καλό να ακούγεται:
"Αναμφισβήτητα ήμουν ακατάλληλος για μια κοινωνία που συνήθιζε να εκδηλώνει όλες τις σκέψεις της με τυποποιημένες φράσεις ή με λέξεις που υπαγόρευε η μόδα. Έπειτα δεν ήξερα καθόλου να μιλώ σιωπώντας, ούτε να σιωπώ μιλώντας".Αμέσως μετά η σκυτάλη δόθηκε στη μουσική και ακούστηκαν τα τραγούδια του δίσκου, με τους παρακάτω ερμηνευτές και την εξής σειρά:

1. Ώρες (απαγγελία: Σ. Στεφανόπουλος, ποίηση: Σ. Αγοραστός)
2. Κραυγή (ερμηνεία: Σ. Στεφανόπουλος, στίχοι: Π. Καραγκιαβουρίδης)
3. Η μάσκα που ο χρόνος μας φορά (ερμηνεία: Ε. Δερμιτάσογλου, στίχοι: Κ. Χρυσανθάκης)
4. Οι τρελοί του κόσμου(ερμηνεία: Β. Πρατσινάκης, στίχοι: Ε. Καραμόσχου)
5. Συγνώμη για τη διακοπή (ερμηνεία: Β. Πρατσινάκης, στίχοι: Θ. Τσίρος)
6.Seven eighths (οργανικό)
7. Bossa for a while (οργανικό)
8. Αν ήξερες (ερμηνεία: Φ. Βελεσιώτου, στίχοι: Ε. Αμπατζίδου)
9. Οι πειρατές (ερμηνεία: Γ. Γεωργιλάς, στίχοι: Μ. Χατζηαυξέντη)
10. Μες στης ψυχής μου το σκοτάδι (ερμηνεία: Μ. Παπανικολάου, στίχοι: Ο. Σκούφη)
11. Κίρκη (ερμηνεία: Γ. Βεληβασάκη, στίχοι: Ε. Αμπατζίδου)
12. Διέξοδος (ερμηνεία: Β. Ρακιτζής - Μαρία Κονδυλίδου, στίχοι: Θ. Πέτσας)
13. Στο ποτάμι (ερμηνεία: Γ. Γεωργιλάς, στίχοι: Π. Καραγκιαβουρίδης)

Στην παρουσίαση συμμετείχαν:
Ερμηνευτές: Φωτεινή Βελεσιώτου, Γεωργία Βεληβασάκη, Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Παντελής Θεοχαρίδης, Μαρία Παπανικολάου, Βασίλης Πρατσινάκης, Στέφανος Στεφανόπουλος
Έπαιξαν οι μουσικοί: Γρηγόρης Σημαδόπουλος πιάνο, Δημήτρης Γουμπερίτσης μπάσο, Γιάννης Ριμάρεφ τύμπανα, Σταύρος Κρομμύδας κιθάρες, Μαρία Κονδυλίδου ακορντεόν, Γιάννης Γεωργιλάς κιθάρες


Μίλησαν για τον δίσκο ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, ο τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης και ο στιχουργός Κωνσταντίνος Χρυσανθάκης.
Στο συντονισμό της βραδιάς, ο δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου.

Φωτογραφική κάλυψη: Θωμάς Σαββόπουλος – Κατερίνα Στριάκα
Video Editing: Τόμης Βρακάς

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, και είναι αξιοσημείωτο το ότι βρέθηκαν επί σκηνής τόσοι πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες, μετατρέποντας την σε γιορτή της μουσικής, με τους παρευρισκόμενους να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μακάρι, να βλέπουμε συχνότερα τέτοιες μουσικές συναντήσεις.

Το Πεντάγραμμο εύχεται στον συνθέτη και τους συντελεστές, η δημιουργία τους να βρει ανοιχτούς δρόμους και ακροατές που θα την αγαπήσουν!

"Ο δίσκος αφιερώνεται στον κιθαρίστα και δάσκαλο, Γιώργο Κωνσταντινίδη που έφυγε αναπάντεχα το 2009 από αυτοκινητιστικό ατύχημα."
Οι αρχικές ομιλίες:
https://bit.ly/2UaVW16

Τραγούδια παρουσίασης:


Ώρες - Στέφανος Στεφανόπουλος (Live Video)

Φωτεινή Βελεσιώτου - Αν Ήξερες (Live Video)


Μαρία Παπανικολάου - Μες Στης Ψυχής Μου Το Σκοτάδι (Live Video)


Τα τραγούδια όπως ακούγονται στο δίσκο:
https://bit.ly/2zGJIVD

Φωτογραφίες από την παρουσίαση:

Follow on Facebook:
https://bit.ly/2EaIEwY
https://bit.ly/2PhAHXZ

2018 Chromodiastasi Ltd / MLK

Comments

Tags

Alphafreepress Posts


Share on Facebook

Image 1
Live